Zoeken in deze blog

woensdag 21 december 2011

Contract opzeggen zonder grond

Het opzeggen van een contract zonder grond is mogelijk. Uitgangspunt is wel dat de bevoegdheid om het contract op te zeggen naar redelijkheid en billijkheid uitgeoefend moet worden, ook al is  in het contract is bepaald dat opgezegd mag worden. Raadpleeg een advocaat als u hierover advies wenst. Een opzegging is te kwader trouw, dus ook in strijd met de redelijkheid en billijkheid  dat een vennoot een contract eigenlijk voor zijn vennootschap moet sluiten maar dit vervolgens privé doet. Vervolgens door de v.o.f. op te zeggen en privé te kunnen profiteren van het contract is niet acceptabel. 

Het gebruik maken van de opzegging om te kunnen profiteren van een voordelige overeenkomst is toelaatbaar. Ook als de opzeggende partij daar aanzienlijk beter van wordt.
Als er geen enkele grond is voor opzegging en er is sprake van een lange relatie tussen partijen dan moet de opzeggende partij behoedzaam te werk gaan. In het geval waarin een benzinepomphouder al 20 jaar een contract heeft met een oliemaatschappij kon de laatste niet zo maar opzeggen zonder tijdige aankondiging. Bij een langlopende overeenkomst zal een ruime opzeggingstermijn in acht genomen moeten worden. Het is dan raadzaam een goede grond aan te voeren. 

Bij langlopende overeenkomsten geldt ook dat, ondanks het inacht nemen van een redelijke opzegtermijn, de redelijkheid en billijkheid met zich mee kan brengen dat een vergoeding betaald dient te worden.

Een importeur die zonder voorafgaande waarschuwing en zonder opgaaf van redenen een detailhandelaar opzegt, vraagt om problemen. Dat geldt met name indien de gevolgen van de opzegging voor de particulier zeer ingrijpend zijn. In een dergelijk geval is een voorafgaande waarschuwing op zijn plaats. Indien dat niet gebeurt dan is een dergelijke opzegging in strijd met de redelijkheid en billijkheid en dient de importeur zijn verplichtingen gewoon na te komen.

Opzegging is mogelijk bij een contract voor onbepaalde tijd indien redelijk wordt gehandeld. Dat betekent tijdig aankondigen en het inachtnemen van een redelijke opzegtermijn. Een overeenkomst van opdracht (b.v. een overeenkomst met een accountant of tandarts) kan ook opgezegd worden. Dan kunnen algemene voorwaarden van toepassing zijn. In dergelijke voorwaarden zal een opdrachtnemer vaak regels geformuleerd hebben die van toepassing zijn op opzegging.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten