Zoeken in deze blog

zaterdag 1 juni 2013

Onredelijke algemene voorwaarden

In een contract kunnen algemene voorwaarden van toepassing verklaard. In de algemene voorwaarden kunnen onredelijke en bezwarende clausules opgenomen zijn.
In de wet is echter bepaald dat bedingen in algemene voorwaarden die onredelijk zijn, getoetst kunnen worden door de rechter. De gebruiker van algemene voorwaarden dient rekening te houden met de gerechtvaardigde belangen van de contractant. Dat geldt voor regels die in de toepasselijke algemene voorwaarden zijn opgenomen.


Op grond van de algemene voorwaarden regeling afdeling 6.5.3 in het Burgerlijk Wetboek  kan een beding in de algemene voorwaarden dat daarvoor in aanmerking komt buitengerechtelijk vernietigd worden. De rechter kan toetsen aan de open norm (de redelijkheid en billijkheid) van art. 6:233 aanhef en onder AWB of de rechter kan toetsen aan de lijsten die in de wet zijn opgenomen, de zogenaamde zwarte lijst (art. 236 BW), de grijze lijst (art.237 BW) en de blauwe lijst (bijlage bij art. 3 Richtlijn 93/13/EEG). In de grijze lijst staan bedingen die vermoed worden onredelijk bezwarend te zijn en op de zwarte lijst staan bedingen die zonder meer als onredelijk bezwarend aangemerkt worden jegens een particulier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten