Zoeken in deze blog

woensdag 7 september 2011

Contractsverlenging; stilzwijgend of niet?

Stilzwijgende verlenging contract
Op 1 januari 2012 treden de nieuwe regels inzake “stilzwijgende verlenging en opzegtermijn bij lidmaatschappen, abonnementen en overige overeenkomsten”  in werking.[1] Deze nieuwe regels hebben betrekking op alle abonnementen en lidmaatschappen, met uitzondering van telefoonabonnementen en verzekeringen.
Het gevolg van deze nieuwe regels is dat stilzwijgende verlenging van abonnementen en overeenkomsten  niet meer is toegestaan. Wel wordt de mogelijkheid geboden een beding in de overeenkomst op te nemen waardoor de overeenkomst na een jaar stilzwijgend wordt omgezet in een overeenkomst voor onbepaalde tijd, waarbij de consument de mogelijkheid krijgt te allen tijde op te zeggen, met een opzegtermijn van ten hoogste een maand.
Daarbij is het van belang dat bedrijven niet mogen eisen dat op een andere manier moet worden opgezegd dan de wijze waarop de overeenkomst tot stand is gekomen. Dit betekent dat als een overeenkomst per
e-mail wordt gesloten, deze ook per e-mail moet kunnen worden opgezegd. Aldus kan niet geëist worden dat dit per brief gebeurt.
Kortom, de nieuwe regels hebben tot gevolg dat een consument minder lang aan een verlenging van een abonnement vastzit en eerder kan opzeggen.


[1] Wet van 26 november 2010, houdende wijziging van Boek 2 en Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek, Stb. 2010, 789

Geen opmerkingen:

Een reactie posten