Zoeken in deze blog

donderdag 15 september 2011

Informatieplicht bij electronisch contracteren

Artikel 3:15d BW bevat een algemene informatieplicht voor verleners van diensten van de informatiemaatschappij. Deze algemene informatieplicht geldt voor alle gevallen waarin iemand diensten van de informatiemaatschappij verleent, ongeacht de specifieke activiteit van de dienstverlener en het al of niet tot stand komen van een overeenkomst.
De verlener van diensten van de informatiemaatschappij moet de voorgeschreven gegevens gemakkelijk, rechtstreeks en permanent toegankelijk maken voor afnemers van de dienst.
Artikel 6:227b BW bevat een precontractuele informatieplicht. In dit artikel is bepaalt dat “voordat een overeenkomst langs elektronische weg tot stand komt verstrekt degene die een dienst van de informatiemaatschappij verleend als bedoeld in artikel 3:15d lid 3 BW de wederpartij ten minste op duidelijke, begrijpelijke en ondubbelzinnige wijze informatie over (onder andere) de wijze waarop de overeenkomst tot stand zal komen en in het bijzonder welke handelingen daarvoor nodig zijn”. Gedurende de tijd dat de dienstverlener de informatie bedoeld in lid 1 onder b en e en lid 2 niet heeft verstrekt, kan de wederpartij de overeenkomst ontbinden.
Tot slot dienen de algemene voorwaarden van de dienstverlener vooraf bekend te zijn. De dienstverlener moet de wederpartij een redelijke mogelijkheid hebben geboden om van de algemene voorwaarden kennis te nemen. In geval de overeenkomst langs elektronische weg tot stand komt geldt een bijzondere bepaling. Daarin wordt bepaald dat aan de wederpartij een redelijke mogelijkheid is geboden om van de algemene voorwaarden kennis te nemen indien deze hem voor of bij het sluiten van de overeenkomst op zodanige wijze ter beschikking zijn gesteld dat deze door hem kunnen worden opgeslagen en voor hem toegankelijk zijn ten behoeve van latere kennisneming.[1]


[1] Artikel 2:234 lid 1 sub c BW

Geen opmerkingen:

Een reactie posten